Om forsränningen

Forsränningen är ett välkänt och mycket folkkärt arrangemang som anordnas av Uppsala teknolog- och naturvetarkår. Forsränningen har sitt ursprung från en vadslagning: Ifall studenterna Anders Ahnesjö och Carl-Johan Hansson under valborg 1975 kunde ränna nedför Fyrisån i en jolle. Priset i denna vadslagning var en limpmacka och varm choklad. Därefter startades ett av Sveriges största och häftigaste studentarrangemang som idag är en attraktiv mötesplats mellan näringslivet, studenter och allmänheten. Varje år på valborg, den sista april, lockas tiotusentals människor till Fyrisån för att beskåda de spektakulära och färgglada cellplastflottarna ta sig an åns forsar, från starten vid Eddaspången ända ner till Islandsfallet.  Klockan 10.00 går startskottet och då gäller det att vara redo!

Titta på Forsränningen

När startskottet till ränningen gått av vid klockan 10.00 på Valborg börjar Forsränningen. Startområdet ligger vid Eddaspången där 120 färgstarka flottar står uppraddade och redo för ränningen. Efter skottet sjösätts den första flotten i Fyrisån och påbörjar sin resa ner mot Islandsfallet där målområdet ligger. På vägen dit behöver rännarna i flotten ta sig genom Kvarnfallet som brukar vara forsränningens utmaning. Längs med ån kan åskådare se flottarna åka förbi och det är välkommet att vinka och säga hej till rännarna. Tänk på att det inte är tillåtet att kasta något på rännarna. På grund de stora folkmassorna längs Fyrisån, är det viktigt att passera broarna utan att stanna för att säkerställa framkommlighet för både besökare och säkerhetspersonal.

karta över Fyrisån

Besök byggplatsen

Byggplatsen på Forsfestivalen är platsen där ränningen börjar. I det organiserade kaoset på byggplatsen kan du bevittna rännare från alla hörn av Uppsala bygga sin galna skapelser. Dessa kommer sedan bära rännarna ned för det obarmhärtiga vatten som forsar i allas vår Fyrisån.

Byggområdet finner du på Ångströmlaboratoriets mark, mellan hus 6 och hus 8, och kreativiteten som flödar här är svår att jämföra med något annat. Se hur en bit cellplast och några plankor blir till en vulkan, ett hus, en bil, eller kanske till och med bastu! I ekvationen ingår även målarfärg för att fullt ut realisera rännarnas visioner.

På området kommer det trängas ungefär 500 rännare fördelat på ca 130 flottar, så förbered er på att det kan gå åt ett antal timmar under besöket för att hinna se alla flottar som växer fram! Sista veckan i April bjuder ju (som bekant) på det bästa vårvädret, så varför inte avnjuta denna med Forskå och alla rännare? Det spelar ingen som helst roll ifall du själv inte ska ränna, vem du än är så är du hjärtligt välkommen att komma förbi och hänga.

Byggplatsen kommer att vara öppen mellan den 19e april till och med den 27de april mellan 10:00-16:00 veckodagar och 11:00-16:00 på helger förutom på söndagen den 21 april, alltså ankdagen då byggplatsen hålls helt stängd. Därefter, den 29 april, kommer samtliga flottar transporteras ned till Eddaspången där självaste startområdet för Forsränningen finns.

Så kom till byggområdet, hitta din favoritflotte och se sedan om den klarar av Fyrisåns vatten på valborgs morgon, detta är en händelse du inte vill missa!

Våra sponsorer

Upplands Schakt's Company Logo