Rännarinfo

Som rännare är du en av de lyckliga få som för 49:e året sedan första Forsränningen får bygga ett eget cellplastkonstverk, kämpa mot forsens strömmar och göra den anrika färden från Start till Mål via de två fallen. Men innan detta äventyr börjar finns det en del saker som kan vara bra att veta.

Utbildning av
Rännare

Rännarutbildningen är en typiskt bra sak att gå på, så bra att den till och med är obligatorisk för samtliga rännare. Utbildningen kommer att hållas under två tillfällen, ett på svenska och ett på engelska. Under Rännarutbildningen kommer ni få träffa Forskå och få viktig information.

De huvudpunkter som kommer att tas upp är:

Vad är Forsfestivalen?
Hur bygger man en flotte?
Sjösäkerhet och utrustningskrav
Praktiskt genomförande på valborg
Vägen längs ån
Rännarutbildningen kommer att ske söndag den 24 mars i Eva von Bahr-salen (Å100195) vid Ångströmlaboratoriet.

Rännarutbildningen hålls två gånger, en med start 14.00 och en med start 16.00. Vi mailar ut vilken tid du ska delta på. Om du mot förmodan inte skulle kunna närvara måste du meddela SÄK senast 17 mars eller så snart som möjligt om frånvaron beror på sjukdomsfall.

Att bygga en Flotte

Byggplatsen som ligger precis bredvid Ångströmlaboratoriet är platsen där alla rännare bygger sina flottar under veckan innan Valborg. Den 29 april kommer alla flottar att transporteras från byggområdet till startområdet vid Eddaspången och göras redo för jungfrufärd ner för forsen följande morgon.

Innan man kan ränna måste man såklart känna till alla regler, och därför måste man ha läst reglementet. Detta dokument innehåller alla regler och bestämmelser man behöver känna till, och för att bekräfta att man har läst det så skriver man under Rännaravtalet. Ett exempel på detta är att samtliga rännare måste ha på sig skyddsutrustning i form av våtdräkt, hjälm och flytväst.

Första gången ni anländer till byggområdet ska lagkaptenen gå till Infoteket i Fyren och skriva på Rännaravtalet. Om inte lagkaptenen kan närvara er första byggdag så kan istället alla lagmedlemmar utöver lagkaptenen skriva på Rännaravtalet (för att få börja måla flotten måste hela laget ha skrivit på Rännaravtalet). När detta är gjort får ni det ni behöver för att bygga er flotte. Därefter söker ni upp den hög med material som kommer vara utmärkt med ert flottnummer. Observera att det material som finns där är det ni kommer ha tillgång till och att vi inte har möjlighet att erbjuda mer än det som tilldelats. Glöm heller inte bort att det ska räcka till de paddlar ni behöver. Det finns en gyllene regel som vi inte tummar det minsta på utifall man skulle vilja införskaffa extramaterial till flotten på egen hand: ”allt material som används på flotten ska flyta, med ett enda undantag för spiken”. Flotten får heller inte ha något tak eller överbyggnad. Spik, pinnar, etc får inte sättas i cellplasten.

Om det dyker upp frågor medan ni bygger kan ni titta i Rännarguiden eller hugga tag i första bästa Forskåit, men allra helst SÄK, Flott eller Pryl, som har lite extra koll på det där med flottar, regler och material.

Hur lång tid det tar att bygga en flotte och hur många man är som bygger den är helt upp till er själva, men minst två i laget måste vara på plats när transporten sker, den 29 april. Tider för detta kommer ut senare.

För de rännare som ska skapa sina mästerverk kommer verktyg som hammare, raspar och specialdesignade cellplastsågar finnas på plats. Raspning får endast ske i avsedda containrar på området för att minimera nedskräpning. Vid godkännande av er flotte av forskåiterna SÄK, Start och Flott kommer penslar finnas att hämta ut i Fyren och efter det kan färgläggningen börja! Färg kommer finnas tillgänglig, efter så kallade färgsläpp. Mer info om byggområdet, vilka regler som gäller och tips för flottbygget finns att läsa om i rännarguiden.

Byggplatsen kommer att vara öppen mellan den 19 april till och med den 27 april mellan 10:00-16:00 veckodagar och 11:00-16.00 helgdagar. Detta med undantag för Ankdagen söndagen den 21/4 då byggplatsen är helt stängd. Därefter, den 29 april, kommer samtliga flottar transporteras ned till Eddaspången där självaste startområdet för Forsränningen finns. Detta datum är oerhört viktigt att komma ihåg som rännare då ni måste infinna er när transporten sker. Vid frånvaro ansvarar ni själva för transporten av flotten ner till Eddaspången.


‍‍
Flottransport på valborg

Under förmiddagen på Kvalborg, måndag den 29:e april, kommer äntligen den stora flytten av flottar från byggområdet till startområdet att äga rum!

Alla rännarlag kommer att bli tilldelade en tid under dagen då de ska befinna sig på byggområdet för att flytta sina flottar från dess byggplats till en av de lastbilar som sedan kör ner flottarna till startområdet. Det är väldigt viktigt att man märkt lösa föremål som åror med sitt startnummer samt att dessa sätts fast på flotten inför transporten.

Det krävs att MINST två stycken från varje lag dyker upp för detta, men rekommenderas att så många som möjligt närvarar. Det är OTROLIGT VIKTIGT att alla lag är i tid, annars får laget själva transportera sin flotte till startområdet.

En flotte som inte håller måtten kommer också få transporteras av laget själva till startområdet.

Om laget har hyrt utrustning av oss ska de direkt efter att flotten är flyttad och packad gå till ladan (som ligger på Polacksbacken) för att hämta ut den.

Flyttiderna för respektive lag är:

Kl 09:00 -  Lag 1-25

Kl 09:50 - Lag 26-50

Kl 10:40 - Lag 51-75

Kl 11:30  - Lag 76-100

Kl 12:20 - Lag 101-120

Om laget har hyrt utrustning av oss ska de direkt efter att flotten är flyttad och packad gå till ladan (som ligger på Polacksbacken) för att hämta ut den.

Det är OTROLIGT VIKTIGT att alla lag är i tid! Annars får laget själva transportera sin flotte till startområdet.

För frågor om flottransporten, kontakta logistikansvarig Sara Mosebach på

NU kör vi starttider för valborg

Tidigt på valborgsmorgonen är det dags för samtliga rännare att bege sig till startområdet som är beläget vid Eddaspången längs med Fyrisån.

Väl där börjar ni med att anmäla ert lag vid sekretariatet där hela laget ska bockas av och personlig utrustning lämnas in. Här bjuds det även på frukost till alla er som ska ränna. Se till att vara i tid! Är ni sena finns risken att ni får starta sist alternativt inte ränna alls. Tiden då ni ska befinna er vid sekretariatet finns i tabellen nedan och beror på startnummer.

Startnummer kommer snart

Tid och Startnummer

07:30 - Lag 1-15


07:45 -  16-30


08:00 - 31-45


08:15


08:30


08:45


09:00


09:15

Strax efter klockan 09:00 kommer en uppvärmning hållas av Campus 1477 för att se till att du som rännare blir uppvärmd inför ränningen.

Klockan 10:00 går startskottet och innan ni ränner nerför Fyrisån kommer det vara möjligt att tillsammans med ditt lag och flotte ta en härlig gruppbild vid startområdet.

Tider att lämna in påse med personliga tillhörigheter bredvid sekretariatet (detta kommer även att stå på skyltar i startområdet):

Tid

09:00 - 1-30

09:20 - 31-60

09:40 - 61-90

10:00 - 91-120

Frågor angående starten och området skrivs till

Våra sponsorer

Upplands Schakt's Company Logo